3+1 táplálkozási tanács, ami segítség lehet a PMS okozta kínokra

Forrás: Shutterstock -
PMS premens2020 női betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A premenstruális szindróma, azaz a menstruáció előtti napokban jelentkező tünetegyüttes igencsak alattomos, ugyanis kortól függetlenül bárkinél felütheti a fejét. Ráadásul igen változatos módokon jelentkezik, ezért sok nőnek időbe telik, mire rájön, hogy ő is ettől szenved.

Leggyakrabban alvászavart, fáradékonyságot, hangulatingadozást, falánkságot, vízvisszatartást, fejfájást, görcsöket és mellfeszülést okoz. Ezek külön-külön is rendkívül sok kellemetlenséget idézhetnek elő, nem beszélve arról, ha valakinél több tünet is jelentkezik egyszerre.

Bizonyos módszerekkel azonban csökkenthetjük a PMS hatásait: rendszeres, de kímélő sportolással javíthatunk az általános közérzetünkön, illóolajok alkalmazásával pedig könnyebben ellazulhatunk. Az egészséges táplálkozás pedig, mint sok más probléma esetében, ilyenkor is sokat segíthet. Ám ahhoz, hogy az étrend sikert hozzon, tisztában kell lennünk azzal, hogy pontosan milyen anyagokra van szükségünk, és milyenekre nincs.

1. Hús: csirke, pulyka, marha

Bármelyiket is választod, biztos, hogy segít megemelni a szervezeted B12-vitamin-szintjét. Ez a vitamin köztudottan az idegrendszerünk egyik őre, vagyis jobb lesz tőle a közérzeted, energikusabbnak fogod érezni magad, és kevésbé leszel kiszolgáltatva a PMS-re jellemző hangulatingadozásoknak. Az Omega-3 zsírsav szintén segíthet abban, hogy szebbnek lásd a világot, ezért a rendszeres halfogyasztás szintén ajánlott.

A csirkehús segít megemelni a szervezeted B12-vitamin-szintjét Forrás: Shutterstock

2. Olajos magvak, diófélék

Fenyőmag, napraforgómag, tökmag, dió, mandula vagy kesudió - ezek mind rengeteg magnéziumot tartalmaznak, amelyekre óriási szükségünk van, és nem csak PMS esetén. A magnézium többek között képes csökkenteni az izomgörcsöket, és fejfájás ellen is nagyon hatásos. Nem véletlen, hogy PMS-ben szenvedőknek kifejezetten ajánlják!

Vannak olyan élelmiszerek, amiket viszont érdemes elkerülni PMS idején. Ha fejfájós vagy, akkor a csokoládé, a vörösbor és a penészes sajtok sajnos tiltólistás élelmiszerek, ugyanis felerősíthetik a fejfájást.

3. Fehérjében gazdag ételek

Sokan panaszkodnak a PMS okozta falásrohamok miatt, amelyeket nagyon nehéz kordában tartani. Olyan mértékű éhségérzet jelentkezthez, mintha napok óta nem ettél volna semmit, éppen ezért nagyon nehéz megállni, hogy ne tömj magadba mindenfélét össze-vissza.

Vannak azonban olyan ételek, amelyek segíthetnek abban, hogy csökkentsd az étvágyad. Ilyenek például a fehérjében gazdag fogások, amik nem emelik meg a vércukrot annyira hirtelen, mint a szénhidrátok. A fehérjében gazdag ételek jobban eltelítik az embert, így nem fog annyira gyakran gyötörni az éhség.

A tojás és a csirkemell elterjedt fehérjeforrás, ám sokak szerint unalmas. Ha változatosabb ízekre vágysz, akkor egyél tonhalat vagy lazacot, esetleg tőkehalat. Ezek mind-mind fehérjében gazdag élelmiszerek.

Ha változatosabb ízekre vágysz, akkor egyél tonhalat vagy lazacot Forrás: Shutterstock

+1. Sok-sok folyadék, lehetőleg víz

A vízvisszatartás, mint a mellfeszülés vagy a puffadás is sokaknál jellemző PMS-tünet. Ilyenkor olyan érzeted lehet, mintha összement volna az összes ruhád, mert minden szorít és feszül rajtad, ráadásul a melled is fájdalmassá, érzékennyé válhat. Ennek ellensúlyozására érdemes csökkentened a magas sótartalmú ételek, mint például a készételek, zacskós levesek mennyiségét, ugyanis a sóban lévő nátrium megköti a vizet.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.